Veli ile İletişim
Enstrüman eğitimindeki denklemi sağlayan kişi “veli” yani anneler ve babalardır. Eğitimin sürekliliğini, kalitesini, motivasyonunu sağlayan kişilerdir. Yani etkileri oldukça büyük. Peki, bu konu üzerine yeterince düşünüyor muyuz? 🧐
Öncelikle öğretmen-öğrenci-veli üçgeninin sağlam bir şekilde sağlanması gerekiyor. Bu ne demek? Eğer üçünden biri konuya uyum sağlayamıyorsa o zaman eğitimde tökezlemeler başlıyor. Özellikle de eğitimin ilk yıllarında.
Anne-baba destek olan kişiden kendi hayallerini gerçekleştirmeye başlayan kişiye dönüşmeye başladığında eğitim süreci çıkmaza girebiliyor. Eğitim metodunun değiştirilmesini önermek, çocuğun seviyesinin üzerinde parça çalınmasını talep etmek, çocuk çalışmasa da çok iyi çalmasını beklemek, derslere zamanında gelmemek, dersleri iptal etmek ve hatta çocuğun yaşadığı ders dışı sorunlara dahi öğretmenden çözüm talep etmek gibi örneklerle karşılaşabiliniyor.
Ve bu durumun hiç de kolay olmadığını söylemeliyim.
➡️ Psikolojiyle ilgili kitaplar okuyun, eğitimlere katılın ve videolar izleyin.
➡️ Eğitim sürecinin şeffaf olabilmesi için elinizden geleni yapın. En başından veli ile fikirlerinizi paylaşın ve bir yol haritası çizin. Bu haritayı zaman zaman kontrol edip teyit edin.
➡️ Gelen isteklerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda net olun. Bu istek kimden geliyor? Neden geliyor? Makul mu? Amaç eğlence mi, ilerlemek mi? İkisinin dengesini kurabilmek önemlidir.
➡️ Öğrencinin seviyesi, çalışması ve istekleri konusunda veliye karşı net olun. Çocuklar bazen kendilerini iyi ifade edemeyebilirler. Veya veliler süreci gözlemleyememiş olabilirler. Düzenli geribildirimlerle bu tür karışıklıkların önüne geçebilirsiniz.
➡️ Her zaman üslubunuz konusunda dikkatli olun. Yapıcı ve olumlu eleştiriler yapmaya gayret edin.
💖 Son olarak; egonuzla değil kalbinizle süreci yönetin.
Comments