top of page

Enstrüman Eğitimine Ne Zaman Başlamalıyız?

Sık aldığım sorulardan birisi olan “Enstrüman eğitimine ne zaman başlamalıyız?” sorusuna olan fikrimi sizlerle paylaşıyorum.


Öncelikle söylemeliyim ki bu bir “Enstrümana en erken ne zaman başlanabilir” yazısıdır. “Daha sonra başlanamaz, geç kaldınız” değil 💕


Sizlere başta klasik bir 4-5 yaş diyebilirim ama asıl cevap bence bundan fazlası. Olay çocuğumuzun büyüdüğü ortamda. Örneğin ben piyanist olduğum için kızım doğal olarak bu ortamın içinde büyüyecek. Beni izleyecek. Piyanoya dokunacak. Müzik dinleyecek. Ne zaman hazır hissederse o zaman çalacak. Dolayısıyla Mavi’nin eğitimi başladı bile! (Mesleki deformasyon 😄)


Peki, benim gibi piyanist değilsiniz diyelim. Çocuğunuz piyano çalsın istiyorsunuz. Ne yapacaksınız? Yine kendimden örnek vereceğim. Sporcu değilim ve çocuğumun spor yapmasını istiyorum. Nasıl olacak? 🧐Zamanı geldiğinde bir spor dalına yazdırıp onu kurslara götürebilirim. Amaaa o zamana kadar yine iş başa düşüyor. Evde onu motive edecek bir şekilde spor yapmam etkili olabilir. Yani yine evdeki ortam önemli. (Çevrenizde konuyla ilgili uzmanlar varsa onlara da danışabilirsiniz.)



Söz konusu piyano çalmaya başlamak ise genellikle 4 veya 5 yaş gibi başlıyoruz. Burada aslında önemli olan konu şu. Çocuk, öğretmeniyle baş başa vakit geçirebiliyor mu? Onun yönergelerini takip edebiliyor mu? Çalmaya isteği var mı? Müzikle ilgili mi? Piyanoyu seviyor mu? Bu soruların çoğunluğuna “Hayır” diyorsak grup halinde yapılan erken müzik eğitimiyle devam etmek bence çok daha faydalı olacaktır. Bu sayede müzikten uzak kalmaz ve müziğe dair temel bilgileri de öğrenerek enstrümana daha kolay adapte olur. Hazır olunduğunda enstrüman eğitimine geçiş yapılır. 🎹


Sanat ve spor gibi düzenli ve çalışma isteyen konularda evde uzun vadede ilham alabileceği veya desteklenebileceği bir ortam olması çok mühim bir konu. (İstisnalar tabii ki mevcut.) Evde kitap okunmadan çocuk niye okumuyor diye sorgulamak gibi bir durum. Müzik dinlemiyor ve konsere gitmiyorsunuz diyelim. Çocuk bir zaman sonra kursa gitmekten sıkılıyor. Neden? Çünkü iç motivasyonu yok. Kendi çaldığı dışında bir fikri yok. Örnek alabileceği birileri yok. Müzik nasıl bir şey, ne hissettirir, bestecisi kim, eser ne hakkında yazılmış, kim çalmış bilmiyor. Ders içinde ve dışında iç motivasyon kazandırmak şart. 💪🏻 Yoksa siz elinizi çektiğiniz anda bırakıyor. Defalarca gördüm.


Bir de diğer durumu konuşalım. Anneniz babanız sizi küçükken enstrüman çalmaya başlatmadı diyelim. Eyvah! Geç mi kaldınız yoksa? Bu konuyu da ikiye bölmek istiyorum. Profesyonel olarak ve hobi olarak ayırmalıyız. Öncelikle profesyonel olarak düşüneceksek ne kadar erken o kadar iyi diyebiliriz. Kasların güçlenmesi, zihnin müzik ile şekillenmesi için bu önemli bir mevzu. Fakat istisnalar da var. 15-20 yaşlarında başlayıp uluslararası kariyer yapan piyanistler de mevcut. Hobi için ise her yaşta başlanabilir. Aklınızın bir köşesinde kaldıysa durmayın hemen başlayın! İnanılmaz bir şekilde zihin rahatlıyor, bambaşka bir dünya. İlerlemenin keyfi ve müziğin güzelliği birleşince de bağımlılık yapıyor 😍) Demedi demeyin.


Konuyu toparlayayım. Çocuğunuz hazır olduğu anda başlayın. Enstrümanınızı alın. Evdeki ortamı da onu destekler hale getirin. Unutmayın ki hobi olarak her yaşta başlanabilir, keyif alınabilir ve ilerlenebilir.🤗


Siz ne dersiniz? Fikirlerinizi merak ediyorum.



Sevgiler



8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page