Anne-Babaların Rolü
Enstrüman eğitiminde anne-babaların rolünü biliyor musunuz? Sizlere somut örnekler vereceğim. Genellikle göz ardı edilen bu konuyu biraz aydınlatalım.
•Evde sessiz bir çalışma alanı yaratın 👂🏻
Bazen farkına varılmasa da piyanonun konumu gereği çocuk konsantre olmakta zorlanabiliyor. Televizyonun açık olması, kardeşinin çalışmalarını bölmesi gibi.
•Belirli bir çalışma saati belirleyin 🗓
Yoğun programlar gereği haftanın 1-2 günü belirli bir çalışma saati belirlemek düzen sağlayacaktır.
•Çalışmaları bölün ⏰
Vakit kısıtlıysa çalışmayı örneğin yemekten önce, yemekten sonra gibi düşünerek ikiye bölebilirsiniz.
•Dersten sonra evde kısa da olsa tekrar yapın 📝
Enstrüman eğitimi sözlü iletişimin kurulduğu bir derstir. Öğrenilen bilgiler tekrar edilmez ise çabucak unutulabilir. Notlar alın ve ders sonrasında tekrar yapın.
•Ödevlerde yardımcı olun 📄
Ödevleri birlikte yapın demiyorum. Çocukların her yaşta sorumluluk alabileceğine inanıyorum. Fakat bazen kafalarına takılan ufacık bir sebep yüzünden çocuklar ödev yapamayabilir. Bu gibi durumlarda öğretmeninizle iletişime geçmekten çekinmeyin.
•Hatırlatmalar yapın 🤔
“Piyano çalış” “Hadi ödevini yap” gibi ültimatomlar sık kullanılırsa uzun vadede müzikten soğumaya yol açabilir. Olabildiğince yumuşak bir tonlama seçin. “Bu hafta derste neler yaptın?” “Nerelerde zorlanıyorsun?” “En sevdiğin eser hangisi?” “Neden bu eseri seviyorsun?” gibi sorularla onu anlatmaya teşvik edin.
*Bazı çocukların hatırlatmaya ihtiyacı olmaz, bazılarının sıkça olur. Eğer hatırlatma yapılması gereken bir çocuğunuz varsa bu tarz sorular sorabilirsiniz.
•Birlikte müzik dinleyin, konsere gidin 🎶
Anne babalarıyla müzik dinleyen ve konsere giden öğrencilerimin müzikle olan bağının kuvvetlendiğini, motive olduklarını ve çalışma heveslerinin arttığını gözlemliyorum.
Evet, anne-babalar. Biliyorum çocukların her şeyine yetişmek kolay değil fakat yazdıklarımdan bir tanesini bile uygularsanız çocuğunuzun müzik yolculuğunda önemli katkınız olacaktır. 🪄
Comments